De Brusselse kloof

Europees solidariteitskorps in Brussel is een jongerenbeweging.
Europees solidariteitskorps in Brussel is een jongerenbeweging.

Bestuurlijke kloof

Ik ben onderweg naar Brussel. Ik vind dat een merkwaardige stad, belangrijk en een ver van je bed show ineen. Die halve hoofdstad van de EU die met zijn taalstrijd en unieke relatie met Straatsburg weergeeft, dat het deel van het continent dat vrijwillig samenging al vanaf de oorsprong behoefte voelde tot een bestuurlijke kloof.

Unie van vrijheid

De hekken, die de scheiding tussen het bestuurlijk gedeelte en het volk aangeven, doen met hun zwarte folie voormalig Oost-Europees aan. Ze flitsen onder de grijze wolken in de zijruiten voorbij. Iets verderop zie ik een legervoertuig staan. Dit voelt heel gek. Ik ben in het hart van een unie die vrijheid voorstaat en ik heb het gevoel een communistisch bolwerk binnen te rijden, waar binnen de hekken hoofdzakelijk de opgeklommen partijleden goed kunnen toeven en zich gehoord voelen.

Gemengde stemming

Ik parkeer de auto. Op het hoge gebouw tegenover van waar ik moet zijn, prijkt een enorm billboard van het Europees solidariteitskorps. Mijn hemel! Dit helpt niet echt tegen mijn gemengde stemming en het miezert nu ook. Wie heeft dit betaald en wat is dit? Thuis zoek ik het op.

Europees solidariteitskorps

Het Europees solidariteitskorps is een jongerenbeweging die jongeren wil samenbrengen om een meer inclusieve samenleving op te bouwen. Een inclusieve samenleving draait om gelijke rechten en plichten. Hoe kan het toch dat Brussel en Straatsburg voor veel mensen een ver van hun bed show zijn, als zelfs de participatie samenleving waarover onze koning tijdens zijn eerste troonrede sprak zijn oorsprong in die twee plaatsen vindt?