Vidajo
Vertelt Iedere Dag A Journalistieke Onzin, inspiratiedagen uitgezonderd
-.-.- Mitscha IHS doopbrood cq Taufebrot

Ons neefje in het katholieke Zwitserse bergdorpje ontving de doop. De Nederlandse gasten bekeken enthousiast het Zwitserse Taufebrot dat feestelijk tentoon werd gesteld.
‘Wat betekent IHS?’, vroegen de Nederlanders. IHS stond groot op het brood.
Dat wisten de Zwitsers niet. Voor hen was het brood een standaardartikel bij een doop. Het had met de kerk van doen, dat wisten ze wel. Ze beloofden het aan de prior te vragen, speciaal voor de Nederlanders voor wie dit alles nieuw was.

Het doopbrood heet Mitscha. IHS betekent volgens de prior Iesus Hominum Salvator. Het brood is trouwens een op zichzelf staand ritueel. De peter en meter betalen het en snijden het na de doop voor de helft aan. Die helft verdelen ze onder de gasten. De overgebleven helft van het doopbrood gaat weer door de helft en de peter en meter nemen elk hun eigen kwart mee naar huis. De smaak van het brood is ietwat zoetig. Het smaakt als een Zopf of in Nederlandse begrippen, als het deeg van koffiebroodjes.
henriette | 03 May 2009 18:59:49 | nieuws | perm
reacties (5)
.-.-.

-.-.-Een laptop krijgt een nieuw moederbord. Gelukkig is het garantiewerk. De monteur komt naar de camping. Ik wacht en wacht, maar de monteur komt niet. Ik besluit World of Warcraft ook op mijn laptop te installeren. World of Warcraft vereist ettelijke gigabytes aan download, als je mijn DVD-versie hebt. Ik moet er nog 3,9 als de monteur tegen het eind van de dag komt.
‘3,9 GB? Dat is een heel spel,’, zegt die.
‘Ja!’
‘Ik speel Civilization. Er gaat een hoop tijd in die spellen zitten.’
‘Ik weet ook niet of het slim is om World of Warcraft op deze computer te zetten, maar ik heb een speciaal gebruikersaccount aangemaakt, zodat ik spelen niet met andere dingen verwar.’
De monteur kijkt geamuseerd. Hij maakt de kapotte laptop en ik moet naar boord. Mijn download is nog steeds niet klaar. Ik besluit mijn laptop op de camping te laten, zodat die de hele nacht kan downloaden.
‘Waar is jouw computer?’, vraagt de bemanning.
‘Mijn computer gaat vannacht stappen. Hij is verbonden met het internet om zonder enig toezicht een enorme download binnen te halen en heeft de hele nacht de tijd om de zombie uit te hangen en te hoereren met wormen en andere ongein.’
‘Af en toe moet je het systeem wat gunnen’, zwammen ze rustig mee.
henriette | 30 Apr 2009 05:19:20 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-‘Boink!’, er vliegt een duif tegen het raam van de stuurhut.
‘Er is een hapje uit de hemel gevallen’, zegt een bemanningslid tegen de scheepshond. Hij opent de deur van de stuurhut, zodat de scheepshond naar buiten kan.
We horen gekrabbel onder de stuurhut. De duif vliegt weg en landt op de leidingen. De scheepshond sluipt er naartoe. De duif vliegt weg, scheert daarna laag over de roef. Scheepshond vangt hem op de trap van de stuurhut en doodt de duif. Het bloed druipt van de traptreden en de trap naar de stuurhut is bezaaid met veren.

Scheepshond staat kwispelend met de duif in zijn bek voor het onderste raam van de deur van de stuurhut, ten teken dat hij naar binnen wil.
‘Hij komt er niet in.’
‘Iek, zijn poot zit vol bloed.’
‘Die poot regent wel schoon.’
Het zijn fragmenten van onze opmerkingen.

Door het deurraam zien we dat de duif ringetjes heeft en een bijzonder mooi exemplaar is. Scheepshond heeft waarschijnlijk een kampioen gevangen. We filosoferen erover dat de duif misschien wel EUR 1500 waard is en dat scheepshond die dag duurder eet dan de bemanning ooit zal doen. Het is een welkome afwisseling op de grauwe vaardag.
henriette | 29 Apr 2009 05:37:29 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.- Nieuwe buren

De buurman die ze ziet vliegen steekt de vaargeul achter ons over.
henriette | 28 Apr 2009 15:32:13 | nieuws | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-'De beurzen zijn wereldwijd gedaald vanwege de varkensgriep', horen we op de radio, die we in de stuurhut luisteren.
Iedereen kijkt elkaar verbaasd aan.
'Ze weten van totale gekkigheid niet meer, waarop ze moeten reageren', reageert een bemanningslid.
Link
henriette | 27 Apr 2009 22:30:53 | nieuws | perm
reacties (3)
.-.-.

-.-.-
©tekst & script & afbeeldingen vidajo.nl

.-.-.

-.-.-

146. De vijfde nacht

‘Dit laten wij ons niet overkomen!’ De vos sprak dwingend en trok met zijn poot een streep in het zand. De andere dieren stonden in een kring om hem heen. De zwart behaarde zeug die met bedroefde ogen en een natte snuit naast de vos stond, keek naar het edelhert tegenover hen, dat knikte.
‘De ratten moeten in de aanval’, bulkte het hert. Hij schudde zijn gewei op en neer.
Juichend gepiep steeg op uit de menigte ratten, die in vierkante vakken in het gelid stonden opgesteld.
Lees terug
henriette | 23 Apr 2008 05:15:21 | natonder | perm
reacties (0)
.-.-.

-.-.-

Filerijden

Van Keulen naar Nijmegen sta ik ineens in de file. Toen de economie instortte en de crisis begon was het rustig op de weg. Nu dus niet. Vrachtwagens en personenwagens staan midden op de dag rij aan rij, gewoon, omdat er teveel zijn die tegelijk gebruik willen maken van het wegdek.
Ik erger me een beetje, maar diep in mijn hart vier ik feest, omdat het lijkt alsof de economie langzaam weer op gang komt.
henriette | 24 Apr 2009 05:30:51 | me | perm
reacties (5)
.-.-.

-.-.-

Moderne hulpverlening

‘Nieuwsgierige mensen die in de weg lopen zijn niet het grootste probleem bij de moderne hulpverlening. Het grootste probleem waar we momenteel me te maken hebben zijn filmende burgers. Mijn maat heeft het meegemaakt dat er iemand werd gereanimeerd en dat het onmogelijk werd doordat mensen hun mobieltjes bijna in het reanimatiebereik hielden. Soms staat er een kring met filmende en fotograferende burgers om het slachtoffer en ze vragen rustig: “He, kun je even je hoofd omhoog houden voor het licht.”‘
Ik krijg het te horen op mijn EHBO-herhalingscursus die ik met een collega volg. Ik schiet ervan in de lach, net als de andere cursisten om het beeld dat de cursusleider schetst.
henriette | 23 Apr 2009 12:08:34 | me | perm
reacties (1)
.-.-.

-.-.-

Passen en meten in de Rotterdamse haven

Passen en meten in de Rotterdamse haven

Het is soms passen en meten in de haven van Rotterdam. Grote jongens laten zich vlak langs de 'kleine' binnenvaart slepen.
henriette | 21 Apr 2009 08:35:09 | nieuws | perm
reacties (2)
.-.-.

-.-.-

Boerengolf

Het groepsuitje van het internaat behelst boerengolf. Boerengolf is met een klomp op een stok tegen een bal slaan, in gras dat zonder te overdrijven tot ver boven mijn kuit komt.
‘Twaalf slagen heb je nodig om naar de put te komen’, zegt de eigenaresse van het boerengolf.
We doen ons best, maar als schippers hebben we minimaal 35 slagen nodig.

We staan op de bal in te hakken als we worden ingehaald door een groep met mannen die veel later zijn begonnen en de bal meters ver door het veld weten te meppen. Aan hun swing is te zien dat ze vaker hebben gegolfd. Tralalala plof en hun bal ligt meters verder. We zijn jaloers, doen ons best en als de tijd om is hebben de schippers slechts de helft van het parcours afgelegd. Een schrale troost is dat een tankercollega en ik op ons niveau zelfs talentvol zijn te noemen.
henriette | 20 Apr 2009 05:03:28 | me | perm
reacties (2)
.-.-.

-.-.-

Slechte binnenvaart Illusie

In de droge lading is het slecht en er liggen veel schepen stil gaat het verhaal. Dat is natuurlijk niet leuk, maar het kan handig zijn als je stukjes over varende mensen voor een krant moet maken. In de afgelopen weken was ik daarvoor twee keer in Rotterdam. Daar lagen helemaal niet veel schepen stil. Terwijl er op de marifoon werd verteld dat er in Rotterdam vijfhonderd schepen stillagen. Ik was ook op visite in Zwijndrecht en had uitzicht op het water en op Dordrecht. Ook daar lagen niet buitensporig veel schepen stil. De kades waren er zelfs leeg te noemen.
‘De schepen liggen daar waar het havengeldvrij is’, kreeg ik te horen.

We voeren langs het havengeldvrije IJzendoorn en Haaften en daar lagen nauwelijks schepen stil. We voeren de Rijn op tot Mannheim en ook daar zagen we geen enorme vlotten van stilliggende schepen, omdat er geen werk is.
Gisteren was ik in Weurt. Daar lagen vijf schepen aan de binnenkant en drie aan de buitenkant. Dat zijn er niet buitensporig veel. Ik heb het er in goede tijden drukker gezien. Snappen doe ik het niet meer. Maar ik ga er bijna van denken dat de binnenvaart deel uitmaakt van een slechte illusie.
henriette | 17 Apr 2009 07:38:23 | nieuws | perm
reacties (6)
.-.-.

-.-.-
Copyright op Vidajo sinds 2002
.-.-.

-.-.-

Terugblik

Foto galerie: Aan boord van de Roland von Bremen
10 Jun 2007 01:10:57
.-.-.