Vidajo
Weblog met een binnenvaartsausje
-.-.-Een laptop krijgt een nieuw moederbord. Gelukkig is het garantiewerk. De monteur komt naar de camping. Ik wacht en wacht, maar de monteur komt niet. Ik besluit World of Warcraft ook op mijn laptop te installeren. World of Warcraft vereist ettelijke gigabytes aan download, als je mijn DVD-versie hebt. Ik moet er nog 3,9 als de monteur tegen het eind van de dag komt.
‘3,9 GB? Dat is een heel spel,’, zegt die.
‘Ja!’
‘Ik speel Civilization. Er gaat een hoop tijd in die spellen zitten.’
‘Ik weet ook niet of het slim is om World of Warcraft op deze computer te zetten, maar ik heb een speciaal gebruikersaccount aangemaakt, zodat ik spelen niet met andere dingen verwar.’
De monteur kijkt geamuseerd. Hij maakt de kapotte laptop en ik moet naar boord. Mijn download is nog steeds niet klaar. Ik besluit mijn laptop op de camping te laten, zodat die de hele nacht kan downloaden.
‘Waar is jouw computer?’, vraagt de bemanning.
‘Mijn computer gaat vannacht stappen. Hij is verbonden met het internet om zonder enig toezicht een enorme download binnen te halen en heeft de hele nacht de tijd om de zombie uit te hangen en te hoereren met wormen en andere ongein.’
‘Af en toe moet je het systeem wat gunnen’, zwammen ze rustig mee.
henriette | 30 Apr 2009 05:19:20 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-‘Boink!’, er vliegt een duif tegen het raam van de stuurhut.
‘Er is een hapje uit de hemel gevallen’, zegt een bemanningslid tegen de scheepshond. Hij opent de deur van de stuurhut, zodat de scheepshond naar buiten kan.
We horen gekrabbel onder de stuurhut. De duif vliegt weg en landt op de leidingen. De scheepshond sluipt er naartoe. De duif vliegt weg, scheert daarna laag over de roef. Scheepshond vangt hem op de trap van de stuurhut en doodt de duif. Het bloed druipt van de traptreden en de trap naar de stuurhut is bezaaid met veren.

Scheepshond staat kwispelend met de duif in zijn bek voor het onderste raam van de deur van de stuurhut, ten teken dat hij naar binnen wil.
‘Hij komt er niet in.’
‘Iek, zijn poot zit vol bloed.’
‘Die poot regent wel schoon.’
Het zijn fragmenten van onze opmerkingen.

Door het deurraam zien we dat de duif ringetjes heeft en een bijzonder mooi exemplaar is. Scheepshond heeft waarschijnlijk een kampioen gevangen. We filosoferen erover dat de duif misschien wel EUR 1500 waard is en dat scheepshond die dag duurder eet dan de bemanning ooit zal doen. Het is een welkome afwisseling op de grauwe vaardag.
henriette | 29 Apr 2009 05:37:29 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-Van Keulen naar Nijmegen sta ik ineens in de file. Toen de economie instortte en de crisis begon was het rustig op de weg. Nu dus niet. Vrachtwagens en personenwagens staan midden op de dag rij aan rij, gewoon, omdat er teveel zijn die tegelijk gebruik willen maken van het wegdek.
Ik erger me een beetje, maar diep in mijn hart vier ik feest, omdat het lijkt alsof de economie langzaam weer op gang komt.
henriette | 24 Apr 2009 05:30:51 | me | perm
reacties (5)
.-.-.

-.-.-‘Nieuwsgierige mensen die in de weg lopen zijn niet het grootste probleem bij de moderne hulpverlening. Het grootste probleem waar we momenteel me te maken hebben zijn filmende burgers. Mijn maat heeft het meegemaakt dat er iemand werd gereanimeerd en dat het onmogelijk werd doordat mensen hun mobieltjes bijna in het reanimatiebereik hielden. Soms staat er een kring met filmende en fotograferende burgers om het slachtoffer en ze vragen rustig: “He, kun je even je hoofd omhoog houden voor het licht.”‘
Ik krijg het te horen op mijn EHBO-herhalingscursus die ik met een collega volg. Ik schiet ervan in de lach, net als de andere cursisten om het beeld dat de cursusleider schetst.
henriette | 23 Apr 2009 12:08:34 | me | perm
reacties (1)
.-.-.

-.-.-Het groepsuitje van het internaat behelst boerengolf. Boerengolf is met een klomp op een stok tegen een bal slaan, in gras dat zonder te overdrijven tot ver boven mijn kuit komt.
‘Twaalf slagen heb je nodig om naar de put te komen’, zegt de eigenaresse van het boerengolf.
We doen ons best, maar als schippers hebben we minimaal 35 slagen nodig.

We staan op de bal in te hakken als we worden ingehaald door een groep met mannen die veel later zijn begonnen en de bal meters ver door het veld weten te meppen. Aan hun swing is te zien dat ze vaker hebben gegolfd. Tralalala plof en hun bal ligt meters verder. We zijn jaloers, doen ons best en als de tijd om is hebben de schippers slechts de helft van het parcours afgelegd. Een schrale troost is dat een tankercollega en ik op ons niveau zelfs talentvol zijn te noemen.
henriette | 20 Apr 2009 05:03:28 | me | perm
reacties (2)
.-.-.

-.-.-
©tekst & script & afbeeldingen vidajo.nl

.-.-.

-.-.-

Kinderen en lezen

Ik begon op de LTS. Voor ons eindexamen Nederlands mochten wij twee stripboeken lezen, behalve de vier andere boeken. Die stripboeken moesten dan van Suske en Wiske of Asterix en Obelix zijn. Het was voor de meeste klasgenoten, inclusief mijzelf op dat moment teveel. Ik heb alleen Bint voor de helft gelezen en de rest van de boeken niet. Ik weet nog dat ik die boekenlijst kreeg. Zestien lentes was ik en ik dacht: 'Zeventig boeken en er is er geen een interessant.'
Ik schreef van elke twee bladzijden een willekeurige zin letterlijk over voor mijn samenvatting. Klasgenoten van mij deden het ook op die manier en we schreven het over van elkaar en uit uittrekselboeken of helemaal niet.

Vorige week trof ik een oude klasgenoot. 'Mijn zoon leert nauwelijks lezen op school', klaagde hij.
'Dat deden wij ook niet en later kwam alles goed', zei ik.
Hij was het ermee eens.
Volgens mij is er niet zoveel veranderd, maar zijn de eisen die we aan onze kinderen stellen hoger. We willen dat ze sociaal vaardig zijn, sporten beoefenen, muziekinstrumenten bespelen, een brede kijk op de wereld ontwikkelen, moeilijke boeken lezen en ga zo maar door, terwijl wijzelf ook niet al die eigenschappen bezaten in onze jeugd of in elk geval, ik absoluut niet.
henriette | 15 Apr 2009 20:58:00 | me | perm
reacties (12)
.-.-.

-.-.-

Zwemmen in Duitsland

Zwemmen in Duitsland kent een groot verschil met Nederland. Veel Duitsers vinden het gewoon om te FKK’en onder de douche. Ik heb het verschijnsel nog nooit op gezinstijden in Nederlandse zwembaden gezien. Het is eerste paasdag en de kinderen en ik gaan zwemmen in het Agrippabad in Keulen.

Na het zwemmen willen we douchen. Onze achtjarige zoon douchet normaal alleen in de herendouche. Al door de matglazen deur is te zien, dat de herendouche vol met blote kerels staat.
‘Mag ik bij jullie douchen?’, vraagt hij benauwd.
‘Ja hoor, ga maar mee.’

In de damesdouche treffen we een oude vrouw met blote borsten, een paar pubers in bikini en een ongeveer dertigjarige naakte Aziatische vrouw. Ze scheert haar lijf onder de douche, wast haar hoofdharen en begint zich overdadig in alle kale huidplooien af te drogen.
‘Waarom doen Duitsers dit niet gewoon thuis?’, vragen de kinderen.
‘Ik denk dat het een stuk gewoonte is’, zeg ik.

De naakte Aziatische vrouw zet een voet op de bank, pakt een potje, vult haar vinger met een enorme klodder en begint vol overgave haar bilnaad in te vetten. Mijn zoon kijkt met grote ogen.
‘Waarom doet zij dit?’
‘Dat weet ik eigenlijk ook niet. Durf jij het te vragen?’
Dat durft hij niet.
Onwetend kleden we ons aan.
henriette | 14 Apr 2009 22:07:53 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-

Het optreden

De hele bemanning zit om 18.00 klaar om ons optreden in het NOS-journaal te zien. Alleen de middelste en de jongste komen vluchtig in beeld.
‘Zo dit was de efficiënte nieuwsgaring van de NOS. Ik had verwacht minstens een paar voorbijvarende schepen te zien’, merkt een bemanningslid op. De middelste en jongste vieren natuurlijk feest, omdat zij in beeld zijn.

Om 20.00 komen we wel in beeld. Het is het stukje op het internaatsterrein geworden. Er is niks op aan te merken, al is het raar om jezelf op televisie te zien.
henriette | 14 Apr 2009 09:44:31 | me | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-

Jongen met halflang haar

In de supermarkt loopt een jongentje met halflang haar. Hij heeft geen pony, maar een flinke wak ter hoogte van zijn scheiding.
‘Pappa. Ik wil mijn haar afknippen. Mijn haar hangt voor mijn ogen. Het is warm en het plakt. Met voetballen is het lastig’, zegt hij tegen een man met bijna hetzelfde kapsel.
‘Je moet ook goed schudden’, zegt zijn vader. Hij plaatst zijn kin nonchalant voor zijn linkerschouder en zwaait zijn hoofd met kracht achterover.
Het jongentje probeert het ook.
Zijn haren zijn te nat van het zweet om goed te schudden.
‘Daar moet je ’s morgens gelijk mee beginnen. Dan blijft je haar goed los. Daar wen je aan. Vrouwen vinden dit mooi. Als je er jong aan went om je haren te schudden, hoef je het later niet aan te leren’, zegt zijn vader praktisch.
henriette | 13 Apr 2009 05:47:39 | me | perm
reacties (3)
.-.-.

-.-.-

NOS-interview in Nijmegen

Het NOS-interview vindt plaats op de pannenkoekenboot aan de Waalkade, met zicht op de Waalbrug en de voorbijvarende schepen. Later gaan we naar het internaat, want de kinderen voor wie dat gespaar begon mogen ook in beeld. Met een camera op het internaat komen staat altijd garant voor dolle pret. Een collega die ik op de parkeerplaats tref weet te vertellen dat het een achterlijke situatie is, en dat als hij zijn zaken zo op orde heeft als de banken dat hebben, dat hij geen geld van de bank krijgt.

In de groep stijgt de feestvreugde als de kinderen de cameraman ontdekken. Een jongen wil gelijk de middelste uit het schoolcorvee halen, omdat de tv er is. Een ander kind wil de camerastandaard dragen en kinderen willen nieuwsgierig door de lens kijken, maar worden door de leiding gemaand om vooral eraf te blijven. Ondertussen is er telkens een eigen kind onvindbaar en ze moeten alle drie tegelijk in beeld. Onze zoon gaat zijn voetbalkunsten met kinderen van het internaat demonstreren en de kinderen van de wal staan afgunstig aan de zijlijn.

'Mag ik ook wat zeggen op tv?', vraagt een schippersjongen in voetbalkleren.
'Weet jij wat beleggingsverzekeringen zijn?', vraagt de journalist.
'Nee', zegt die.
'Ga daar maar voetballen dan kom je in beeld', zegt de journalist.
We hebben ons wel vermaakt, geloof ik.
Ik hoop dat de NOS dat ook vindt.
In principe komt het in het zes en acht uur journaal op tweede paasdag.
henriette | 09 Apr 2009 20:00:03 | me | perm
reacties (9)
.-.-.