Vidajo
De kijkhoek bepaalt dit algemeen en binnenvaart nieuws
-.-.- Mitscha IHS doopbrood cq Taufebrot

Ons neefje in het katholieke Zwitserse bergdorpje ontving de doop. De Nederlandse gasten bekeken enthousiast het Zwitserse Taufebrot dat feestelijk tentoon werd gesteld.
‘Wat betekent IHS?’, vroegen de Nederlanders. IHS stond groot op het brood.
Dat wisten de Zwitsers niet. Voor hen was het brood een standaardartikel bij een doop. Het had met de kerk van doen, dat wisten ze wel. Ze beloofden het aan de prior te vragen, speciaal voor de Nederlanders voor wie dit alles nieuw was.

Het doopbrood heet Mitscha. IHS betekent volgens de prior Iesus Hominum Salvator. Het brood is trouwens een op zichzelf staand ritueel. De peter en meter betalen het en snijden het na de doop voor de helft aan. Die helft verdelen ze onder de gasten. De overgebleven helft van het doopbrood gaat weer door de helft en de peter en meter nemen elk hun eigen kwart mee naar huis. De smaak van het brood is ietwat zoetig. Het smaakt als een Zopf of in Nederlandse begrippen, als het deeg van koffiebroodjes.
henriette | 03 May 2009 18:59:49 | nieuws | perm
reacties (5)
.-.-.

-.-.- Nieuwe buren

De buurman die ze ziet vliegen steekt de vaargeul achter ons over.
henriette | 28 Apr 2009 15:32:13 | nieuws | perm
reacties (4)
.-.-.

-.-.-'De beurzen zijn wereldwijd gedaald vanwege de varkensgriep', horen we op de radio, die we in de stuurhut luisteren.
Iedereen kijkt elkaar verbaasd aan.
'Ze weten van totale gekkigheid niet meer, waarop ze moeten reageren', reageert een bemanningslid.
Link
henriette | 27 Apr 2009 22:30:53 | nieuws | perm
reacties (3)
.-.-.

-.-.- Passen en meten in de Rotterdamse haven

Het is soms passen en meten in de haven van Rotterdam. Grote jongens laten zich vlak langs de 'kleine' binnenvaart slepen.
henriette | 21 Apr 2009 08:35:09 | nieuws | perm
reacties (2)
.-.-.

-.-.-In de droge lading is het slecht en er liggen veel schepen stil gaat het verhaal. Dat is natuurlijk niet leuk, maar het kan handig zijn als je stukjes over varende mensen voor een krant moet maken. In de afgelopen weken was ik daarvoor twee keer in Rotterdam. Daar lagen helemaal niet veel schepen stil. Terwijl er op de marifoon werd verteld dat er in Rotterdam vijfhonderd schepen stillagen. Ik was ook op visite in Zwijndrecht en had uitzicht op het water en op Dordrecht. Ook daar lagen niet buitensporig veel schepen stil. De kades waren er zelfs leeg te noemen.
‘De schepen liggen daar waar het havengeldvrij is’, kreeg ik te horen.

We voeren langs het havengeldvrije IJzendoorn en Haaften en daar lagen nauwelijks schepen stil. We voeren de Rijn op tot Mannheim en ook daar zagen we geen enorme vlotten van stilliggende schepen, omdat er geen werk is.
Gisteren was ik in Weurt. Daar lagen vijf schepen aan de binnenkant en drie aan de buitenkant. Dat zijn er niet buitensporig veel. Ik heb het er in goede tijden drukker gezien. Snappen doe ik het niet meer. Maar ik ga er bijna van denken dat de binnenvaart deel uitmaakt van een slechte illusie.
henriette | 17 Apr 2009 07:38:23 | nieuws | perm
reacties (6)
.-.-.

-.-.-
©tekst & script & afbeeldingen vidajo.nl

.-.-.

-.-.-

Internet en de kapotte apparaten

Een caravan, huis en schip zijn teveel dingen om je aandacht goed te kunnen verdelen. En het lukte gelukkig om de caravan snel te verkopen. Onze telefoon- en internetaansluiting in de caravan wil ik daarom opzeggen. Op internet en in tv-programma's als Radar zijn horrorverhalen te aanschouwen over slecht bereikbare helpdesks en moeizame opzeggingen.
'Ik ga eerst eten en koffie drinken, dan kan ik er beter tegen', zeg ik tegen mijn man.

Onze internetaansluiting loopt bij Telfort. Telfort was laatst nog in Radar. Binnen een paar minuten krijg ik een medewerker aan de lijn. Ik blijk gelijk op te kunnen stappen. Binnen een paar minuten is geregeld dat dat wat mij betreft pas over enkele weken hoeft. Verbaasd leg ik de hoorn op de haak.
De telefoon van de KPN is ook zo opzegd. Binnen een kwartier ben ik met beide taken klaar. Het geeft me bijna zoveel zelfvertrouwen dat ik in het huis bellen, internet en digitale tv via UPC durf te nemen. Daar heb ik namelijk weken over lopen twijfelen vanwege alle slechte verhalen.
Ik zeg altijd gekscherend tegen collega's als we zitten te zwammen: 'Op internet verkopen ze alleen kapotte apparaten en enge ziektes.'
Misschien is het wel waar.
Een paar dagen later vind ik de opzegbevestigingen van beide bedrijven in de brievenbus. Ik blijf me verbazen over het verschil tussen mijn praktijk en de theorie op internet en tv.
henriette | 10 Apr 2009 05:39:51 | nieuws | perm
reacties (7)
.-.-.

-.-.-

PSP UMD drive vervangen plus drie schroefjes

De UMD-drive van mijn PSP is kapot. Ik bezit de eerste generatie, dus niks slim en light, maar die vette en domme variant. Een telefoontje naar Sony leert mij dat repareren kan, maar erg duur is. Ook is het niet de moeite waard, vanwege de leeftijd van het systeem. Ik kan voor minder ettelijke euro’s dan een nieuwe PSP, bij Sony een gereviseerde kopen. Dat bedrag is me nog altijd te hoog.

Op internet vind ik een nieuwe UMD-drive voor EUR 29,95. Ik besluit de gok te wagen. De UMD-drive ligt een paar dagen later in mijn postbus. Een handleiding met hoe het ding te vervangen vind ik ook op internet. Ik ga aan de slag. Ik overtref mezelf en draai schroeven los, wip het scherm omhoog, ontkoppel het en vervang uiteindelijk de UMD-drive. Dan moet de boel weer in elkaar. Aan het eind heb ik drie schroefjes over. Dit zijn de overbodige schroefjes, die altijd overblijven als een oen aan een motor of computer sleutelt. Ach, wie kan het schelen?
Het systeem werkt weer en dat voor nog geen dertig euro.
henriette | 06 Apr 2009 22:38:56 | nieuws | perm
reacties (5)
.-.-.

-.-.-

Prachtige laad en losplaats voor de binnenvaart

Prachtige laad en losplaats voor de binnenvaart

Kijkt u allemaal maar goed naar deze prachtige laad- en losplaats voor de binnenvaart in de buurt van Maren aan de Maas. Gelukkig staat er een bord bij. Vastmaken kunt u aan een boom of graspol.
henriette | 01 Apr 2009 14:26:06 | nieuws | perm
reacties (6)
.-.-.

-.-.-

Delain met April rain

Ik kreeg een e-mailtje dat Delain hun nieuwe single April Rain uitbrengt. Ik klikte de link naar de videoclip aan en kwam terecht op TMF, daar kijk ik nooit naar, want ze draaien er hoofdzakelijk grafmuziek van Katie Perry en andere populistische players en sloeries, die grotendeels niet in staat zijn om hun eigen instrumenten te bespelen. Ik houd van metal, folk en rock en van artiesten die wel een instrument kunnen bespelen en dan moet je daar dus niet zijn, maar gewoon af en toe een kaartje voor een concert kopen.

Afijn, het gaat er natuurlijk niet om wat ik van TMF vind. Het gaat om het clipje van Delain en zelfs als je niet van de muziek houdt zul je volgens mij moeten erkennen dat het enorm goed is gedaan. Het begin wekt de indruk van een fantasyfilm. Het water, de brug en de stad tegen de rotsen op de achtergrond zijn imposant.
Oh ja, voor de niet liefhebber van dit genre, er zit natuurlijk een uitknop op het geluid.
Link
henriette | 26 Mar 2009 21:42:10 | nieuws | perm
reacties (6)
.-.-.

-.-.-

Onderwijs in de toekomst

Het filmpje over de rol van het onderwijs in de toekomst is flitsend. De wereld verandert continu en de vraag is of het huidige onderwijs erop inspeelt. Leren op eigen niveau, samenwerken, weten waar je informatie vindt en het benutten van talenten wordt steeds belangrijker, verwacht de maker van het filmpje. Aan het geknik in de zaal te zien schiet het filmpje in de roos.

Ik heb wat vraagtekens, want hoe kun je leren op niveau en talenten benutten als van te voren niet wordt gemeten wat het haalbare niveau is en waar de talenten liggen. Het meest gebruikte meetinstrument van het onderwijs is het leerlingvolgsysteem en dat meet wat er in het kind is gestopt. Het is geen meting van capaciteit en talent.

Ik denk aan een bekende die aannemer is. Hij beklaagt zich erover dat BBL-leerlingen tegenwoordig zo slecht rekenen, dat zij niet meer standaard in staat zijn om de mengverhouding van cement uit te rekenen.
‘Wel menen sommigen het te kunnen opzoeken op de computer. Dat is zoooh praktisch op een bouwplaats. Je moet dan wel weten dat cement met ce is in plaats van su, want die kennis hebben ze ook niet allemaal’, vertelde hij van de zomer.
henriette | 23 Mar 2009 22:07:18 | nieuws | perm
reacties (5)
.-.-.